-
Domov
Predstavitev
Zgodovina
Dogodki
Galerija
Kontakt
Povezave

     
 
     
Avberci so prijazni ljudje. Če se ustavite, boste deležni prelepega razgleda na Kras in okolico; v lepih dneh se vidi vse do morja, pa do Snežnika, alpskih vršacev, Kanina, Matajurja  in italijanskih Dolomitov. Poleg razgleda boste lepo postreženi v dveh kmečkih turizmih: Pri Francinovih in Kmečki turizem "Oru", pa še v turistični kmetiji Pri Špehovih - Vinska klet Orel, in tudi pri vseh ostalih domačinih, ki večinoma še gojijo trte in pridelujejo teran in ostale domače dobrote.

Dostop (Google mapa navigacija):


Če se sprehodimo po vasi, bomo še opazili ostanke stare kamnite kraške arhitekture: lepo oblikovane kolone, portone, ganke, stopnice. Tudi kamnite škarpe okrog Gradišča so lahko za zgled, kako mora biti sezidan pravi kraški zid. Nekaj pa je tudi še visokih starih suhih zidov, ki so jih delali vaški mojstri že pred stoletji.

Okrog vasi Avber je kar nekaj čudovito lepih sprehajalnih poti, primernih tudi za izlete s kolesom. Prav skozi Avber potekata tudi dve od označenih kraških kolesaskih poti, ki jih je v okviru projekta Kolesarske poti na Krasu opisal, narisal in označil Igor Maher.
Skozi Avber poteka tudi romarska  Jakobova pot, ki povezuje Zagreb in Trst in je nekoč služila romarjem, ki so se odpravili na romanje k svetemu Jakobu Komposteljskemu v Španiji. Ta pot je označena s prepoznavnimi rumenimi školjkami. 

V Avberju je od 1927 do 1940 služboval župnik Virgil Šček, ki je kraju vtisnil močan pečat. Avber je v tistem času slovel kot kraške "Atene" zaradi pestrega kulturnega in umetniškega delovanja v tem obdobju.

Taras Kermauner (1930-2008), znan slovenski literarni zgodovinar, filozof, esejist, kritik in dramaturg, je jesen svojega življenja preživel prav v tej vasi. V Avberju se je naselil z ženo Alenko Goljevšček in tu živel in ustvarjal do svoje smrti 11.6.2008.

Dostop:

Iz smeri Ljubljana, Koper: Z avtoceste uporabimo izvoz Senožeče, nato po cesti Senožeče - Sežana, po 7 km v Štorjah zavijemo desno, nato po cesti naravnost v smer proti Štanjelu, peljemo skozi Kazlje, v Dobravljah naravnost, nato še 2 km do odcepa pri kapelici, tam zavijemo desno za Avber.
Iz smeri Trst, Sežana: Iz Sežane po cesti Sežana – Nova Gorica, skozi Šmarje, nato v Križu zavijemo desno, skozi Šepulje, v Dobravljah levo in po 2 km pridemo do odcepa pri kapelici, tam zavijemo desno za Avber.
Iz smeri Nova Gorica: S ceste Nova Gorica - Sežana peljemo skozi Štanjel, Kobdilj, nato čez 1 Km pri železniškem mostu zavijemo levo, skozi Ponikve, nato odcep levo za Avber.

Zemljevid: 45°46′50.43″N, 13°52′26.26″E
Najdi.si, Geopedia.si Nadmorska višina: 395,4 m Število prebivalcev: 89 (popis 2002)